ADLİ SİCİL ''SABIKA KAYDI'' ( SİLİNME DİLEKÇESİ)

-Adli Sicil ( Sabıka Kaydı) nedir ?

Kişi hakkında kesinleşmiş ceza veya güvenlik tedbirlerine mahkumiyete ilişkin bilgilerin Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından önce adli sicil kaydına alınması ve daha sonra 'arşiv' kaydına alınması suretiyle depolanması ve gerektiğinde ilgili merciler tarafından ulaşılmasını sağlayan sistemdir.
Kişi hakkında işlediği suçtan dolayı cezasının veya güvenlik tedbirinin kesinleşmesinden itibaren bilgileri adli sicil sistemine kaydedilir.Ceza veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanmasından itibaren  adli sicilden silinerek arşiv kaydına alınır.
Adli para cezaları ve Cezanın ertelenmesi hükümleri doğrudan arşiv kaydına kaydedilir.

-Hangi Bilgiler Adli Sicile Kaydolmaz ?

Neredeyse her türlü  kesinleşmiş mahkeme hükmü adli sicile kaydolduğundan kaydolmayan kararlara değinmekte fayda bulunmaktadır.Bunlar ;

a) Disiplin suçlarına ve sırf askeri suçlara ilişkin mahkumiyet hükümleri

b) Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar

c) İdari para cezasına ilişkin kararlar


-Adli Sicil Bilgileri 'Sabıka Kaydı' Nereden Alınabilir ? Kimler Tarafından İstenebilir ?

Adli Sicil Bilgileri ' Sabıka Kayıtları' kullanılış amacı belirtilmek suretiyle ilgili kişinin kendisi veya vekaletnamede açıkça belirtilmiş olmak koşuluyla vekili tarafından, bir soruşturma kapsamında Cumhuriyet Başsavcılıkları,hakim veya mahkemeler tarafından, yetkili seçim kurulları tarafından,özel kanunlarda gösterilen hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından ;

Adli Sicil Bilgileri, halk tabiriyle sabıka kayıtları uygulamada  bulunulan mahaldeki adliye cumhuriyet başsavcılıklarından alınabilmekte iken ; 5352 sayılı kanun m 8 uyarınca ;

a) Cumhuriyet Başsavcılıkları
b)Kaymakamlıklar
c)Yurtdışında elçilik ve konsolosluklar
d)Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 'nden istenebilir.

18 yaşından küçüklerle ilgili adli sicil ve arşiv kayıtları, ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında değerlendirilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılıkları, hakim veya mahkemelerce istenebilir.

Ayrıca  e-devlet şifresi ( mobil imza,elektronik imza, tc kimlik kartı ) ile  E-Devlet üzerinden Adli sicil ve arşiv kaydı alınabilmektedir.

-Adli Sicil Bilgileri ve Arşiv Bilgileri Nasıl Silinir ?

(Sabıka Kaydı Nasıl Silinir)

Girişte tanımladığımız üzere Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı birbirinden ayrı kavramlardır.
Kişinin işlediği suç nedeniyle hakkında verilen ceza veya güvenlik tedbirinin kesinleşmesinden itibaren bilgileri adli sicile kaydedilir.Cezanın kesinleşmesi ve infazının tamamlanması arasındaki süreçte bilgiler adli sicil kaydında kalır.Cezanın infazının tamamlanması halinde kişi hakkındaki bilgiler arşiv kaydına alınır.
Adli sicil kayıtları ve arşiv kayıtları aşağıdaki şartların gerçekleşmesi halinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne yazılacak bir dilekçe ile sildirilebilmektedir.(bazı duurmlarda re'sen)

Adli Sicil Kaydı'nın silinmesi :

Adli sicildeki bilgiler;

1-Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,

2-Ceza mahkumiyetini tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık

3-Ceza zamanaşımının dolması hallerinde,  silinerek arşiv kaydına alınır

İlgilinin ölümü halinde, ölümü tesvik eden belgenin Genel Müdürlüğe ulaşmasıyla kaydı tamamen silinir.

Genel af halinde re'sen silinerek arşiv kaydına alınır.

Arşiv Kaydı'nın silinmesi;

Aşağıdaki şartların varlığı halinde arşiv kayıtları Adli sicil yönetmeliği madde 13 uyarınca, Adli sicil ve istatistik genel müdürlüğü teklifi ------>Adalet bakanının onayı ile kurulan komisyonca re'sen silinir.

1-Kural olarak arşiv kayıtları, arşive alınma(cezanın infazının tamamlanmasından itibaren) 5 yıl geçmekle tamamen silinir.

2-İlgili kişinin ölümü üzerine tamamen silinir.

3-Anayasa'nın 76.maddesi ve Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkumiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren(genelde kesinleşmesi);
Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması  koşuluyla, 15 yıl geçmesiyle
Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu olmaksızın 30 yıl geçmesiyle tamamen silinir.

4-Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkumiyet kararına ilişkin adli sicil arşiv kaydı tamamen silinir.

5-Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde,bu suçtan mahkumiyete ilişkin adli sicil ve arşiv kayıtları talep olmaksızın tamamen silinir.

ADLİ SİCİL VE ARŞİV KAYDI(SABIKA KAYDI) SİLİNMESİ TALEPLİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

                                 T.C ADALET BAKANLIĞI
             ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE
                                                                                     ANKARA

TALEP EDEN SANIK : (Ad-Soyad-T.C. kimlik no- adres)

KONU :  Adli Sicil ve Arşiv Kaydının Silinmesi

TALEP: Ekli kayıtlarda görülmekte olan mevcut dosyalar üzerinden gerekli yasal süreler dolduğundan adli sicil ve arşiv kaydımın silinmesi talebimdir.

AÇIKLAMALAR : 
1-   ........... Ceza mahkemesinin ........... tarih ve .......... Esas sayılı dosyasında yargılanarak mahkum olmuştum. 5352 sayılı Adli sicil kanuna göre mahkumiyetimin adli sicil kaydından silinmesi için gerekli şartlar gerçekleşmiştir.Herhangi  bir yere iş için müracaat ettiğimde adli sicildeki süresi dolmuş olan kayıtlarım adli sicil belgesinde görüldüğünden hak kaybıma neden olmaktadır.
2- 5352 sayılı Adli sicil kanunu uyarınca adli sicil kaydımın silinmesi koşulları oluştuğundan,anılan nedenler de göz önünde bulundurulmak suretiyle  adli sicil kaydımın bir an evvel silinmesi zarureti doğmuştur.

SONUÇ:
Yukarıda sayılan nedenler uyarınca, ekli adli sicil kaydımın silinmesini arz ve talep ederim.

Eki:
Adli Sicil Kaydı( Sabıka Kaydı)

                                                                                                            Talep Eden
                                                                                                         (İsim ve İmza)

DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİRMEK İÇİN ;



KAYNAKÇA:

-5352 sayılı Adli Sicil Kanunu
-Adli Sicil Yönetmeliği

                        

1 yorum:

gecelerinyargiciivan dedi ki...

Savci arkadasimin kıyıda kalan ancak bir o kadar da önemli olan konulara değinmesi gerçekten mesleki açıdan çok faydalı umarim devamı gelir. Kendisine başarılar diliyorum